Koreni kolija

I dalje čitam “Potpunog kolija” Miloa Denlingera.

Koli se, naravno, nije pojavio sam od sebe. Koli je, kao i sve druge rase, plod čovekovog vekovnog izbora.

Nastali su sporim ali upornim biranjem jedinki, što će nas jednog dana u prošlosti dovesti do kolija. Suštinski, škotski ovčar je na prvom mestu, kao i sve druge rase, rezultat podneblja na kome je nastao i svrhe za koju je nastao. Jedan pas, koji čuva ili tera stoku u toploj niziji, ne može biti isti kao čuvar ili terač stoke na visokom i kamenitom terenu. Tu leži razlog zašto se ovčarski i pastirski psi međusobno razlikuju, najpre po izgledu. Pored fizičkih predispozicija, čovek je u psima tražio i sposobnost psa da odradi povereni mu zadatak. Radna i fizička sposobnost psa su bila dva elementa, koja su se prožimala i unapređivala. I dovela do rase, ne samo dugodlakog škotskog ovčara, već i svih ostalih danas znanih rasa. Denlinger piše kako se vremenom ustanovilo da je najbolji radnik među škotskim ovčarima duge dlake ujedno i najbolji u tipu. A najtipičniji škotski ovčar je i najbolji radnik.

Protekom vremena i takvom selekcijom, psi Škotskih planina su počeli sve više i više da liče jedan drugome i nazivani su: Colls, Colleys, Collies, Coallys, Coalys… Poreklo ovih reči nije dokazano. Pretpostavlja se da ovi nazivi potiču od rase ovaca crnih glava, koje su čuvali. Po drugom shvatanju, ime rase potiče od galske reči cuilean, cuilein, što znači mladi pas, štene.

Denlinger u svojoj knjizi pominje ukrštanje kolija sa irskim seterom još pre ustrojavanja rodovnih knjiga. Kaže da se veruje, da je žuto-beli varijetet kolija, sable collie, upravo rezultat ukrštanja tadašnjih škotskih ovčara sa irskim seterom. S druge strane, dobro poznato ukrštanje sa barzojem je otpočelo nakon što su rodovne knjige uveliko uvedene. Po njemu, ova ukrštanja (outcrossing) su rađena ili zbog unapređenja izgleda, ili zbog unapređenja radnih sposobnosti. Međutim, na ovom mestu Denlinger ne iznosi stav sa kojim ciljem su se ovčarskom psu “ubrizgavali” geni lovnih pasa.

Dole je jedno ulje na drvetu autora Johna Emmsa (1843-1912)

Ulje na drvetu, Koli po imenu Char.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s