Istorija kolija i prve izložbe u Engleskoj

Prema onome što Denlinger piše u svojoj knjizi “Potpuni koli”, istoriju kolija je pisao veliki broj generacija ljudi i još veći broj generacija pasa.

Istorija ove rase, kakvu je danas poznajemo, počinje 60ih godina 19. veka, kada je kraljica Viktorija tokom boravka na imanju u Balmoralu sa velikim oduševljenjem prihvatila na poklon štene kolija. Povela ga je sa sobom u Vindzor, gde pod njenim patronatom dugodlaki škotski ovčar postaje modni detalj, statusni simbol.

Što se takmičenja tiče, prva izložba pasa u Engleskoj održana je u junu 1859. godine u Nju Kaslu. Jeseni iste godine, održana je odmah i sledeća izložba u Birmingemu. Međutim, ni na jednoj od te dve izložbe koliji nisu bili ocenjivani. Tek na izložbi u Lidsu 1861. godine organizovana je grupa ovčara, u kojoj su izlagani ne samo koliji, već i sve ostale rase i varijeteti pasa korišćenih za ovčarenje. Te 1861. godine, na izložbi u Birmingemu, takođe su izlagani ovčarski psi, na kojoj je prvo mesto odneo Jeho, pas koji je mogao biti koli. Interesantno je da u to vreme nije bilo pisanih standarda, pa je ogromno pitanje prema kojim kriterijumima i kako su tada psi ocenjivani. Ipak, pošto su koliji počeli da dolaze na izložbe pasa, Denlinger zaključuje da je to momenat kad je počela standardizacija. Denlinger je inače bio takoreći savremenik ljudi, koji su prvi ili među prvima izlagali kolije, pa H. Aniscougha, C.H. Wheelera, W.E. Masona i H.E. Packwooda naziva pionirima koli kulture.

Istorija izložbenih kolija se nastavlja 1863. godine, kada je na Prvoj velikoj nacionalnoj izložbi u Kremornu, Čelsi, formirana grupa škotskih kolija. Iste godine je u Islingtonu održana Prva velika međunarodna izložba. Na njoj su formirane dve grupe za škotske ovčarske pse i jedna grupa za engleske ovčarske pse. Grupa kolija zatim nestaje sa izložbene scene sve do 1870. godine, kada su na Kristal palas izložbi u Londonu ovčari podeljeni u dve grupe: kratkodlake i dugodlake. Psi u ovim grupama nisu isključivo bili koliji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s