Prvi izložbeni koliji- 2. deo

I dalje “Potpuni koli” Mila Denlingera.

Preko Christopherovog sina Ormskirk Chrissa, dolazimo do Rightawaya i njegova dva sina: Barwell Masterpiece (1897) i Woodmansterne Tartan (1898), koji su smatrani zlatnim žicama, “lucky strike” rase (valjda psima, koji su dali najbolje primerke ili čiji su se potomci prodavali po dobrim cenama).

Eclipse je bio još jedan od Christopherovih sinova, i sin ćerke Trefoila. U to vreme, Eclipse je ostavio značajnog traga na izložbenoj sceni kroz svoje potomke. Međutim, nijedna u Denlingerovo vreme znana krvna linija se nije oslanjala na Eclipsa.

Preko Cristophera, Stracathro Ralpha i Squire of Tyttona dolazimo do još dva važna imena. Jedno je Ormskirk Emerald, za koga je Packwood tvrdio da je najbolji koli svoga vremena. Kako je koli već bio popularna rasa, A.H. Megson iz Birmingema je Ormskirk Emeralda navodno platio fantastičnih 1.300 funti. Bez obzira na izložbenu reputaciju, Ormskirk Emerald se nije pokazao u priplodu. Ipak, u trećoj generaciji po muškoj liniji, preko Ormskirk Galopina i Heacham Galopina, pojavljuje se Wishaw Clinker, pas koji se itekako dokazao kao otac i deda dobrih pasa. U kasnijim godinama, Wishaw Clinker se pojavljuje kao zvevda odgajivačnice Highland Falls iz Nju Jorka, vlasnika J. Pierpont Morgana (J.P. Morgana).

Ormskirk Emerald, fotografija preuzeta sa http://www.pedigreedatabase.com

Squire of Tytton (A.K.C. 103801) važi za psa koji je bio senzacija u izložbenom ringu i još veća senzacija u priplodu. Bez obzira na nesumnjiv izložbeni kvalitet, Denlinger izražava sumnju u njegov zadnji stav i hodove, ali ne iznosi u kom delu su ovi elementi bili diskutabilni.

Razglednica sa fotografijom Squire of Tyttona, preuyeta sa sajta http://www.chelsea-collies.com

Drugu sjajnu liniju potomaka Christophera čine Egbaston Marvel, Southport Perfection, Wellesborne Councellor, Wellesborne Conqueror i veliki Parbold Picollo, oštenjen 3. aprila 1899. godine od majke, koja je bila ćerka Egbaston Marvela.Parbol Picollo je bio otac Anfield Model (od kuje- potomka Wishaw Clinker), Parbold Pierrot, kao i kuje Parbold Pinafore, majke Squire of Tyttona.

Denlinger kaže da svi veliki koliji koje imamo (u vreme pisanja knjige) i koje ćemo imati, vuku korene po muškoj liniji od Parbold Piccoloa ili od Squire of Tyttona, a preko Squireove majke, opet od Parbold Piccola. Tako Parbold Piccolo, pored Christophera, postaje sledeći veliki priplodnjak u rasi.

Parbold Piccolo i njegov otac Wellesborne Conqueror prodati su J.I. Behlingu u Milvoki, Viskonsin. Piccolo je pobegao prvog dana od novog vlasnika i nikad nije bio pronadjen. Stanje u odgoju sa leve strane Atlantika je bilo takvo da je veliko pitanje da li bi ga Piccolo popravio i da se nije izgubio. Zato njegovo učešće u unapređivanju rase ostaje u Evropi.

GB CH Parbold Piccolo. Izvezen u Sjedinjene Države, gde je prvog dana nestao iz odgajivačnice. Smatra se najvećim gubitkom za rasu.

Denlinger piše o stanju u rasi početkom 20. veka u USA. U to doba, pomama za kolijima je bila ogromna. Odgajivači i dileri su se takmičili ko će imati boljeg psa, nije se pitalo za cenu. Kupovani su i uvoženi najbolji psi Velike Britanije, a u USA štenjeni prosečni ili loši primerci, jer Amerikanci nisu znali šta da rade sa tim vrhunskim psima. Američki uzgajivački rezultati su bili u najmanju ruku zanemarljivi. Ipak je bilo daleko lakše kupiti gotovog kera iz Britanije. Zbog toga se sumnja da su neke britanske izložbe organizovane samo iz razloga da se namame američki vlasnici i agenti da kupe pobednike tih izložbi. Kako bi se jedan koli-pobednik prodao u Ameriku, već bi se pojavio drugi, mnogo bolji od tog. Tako su, po Denlingeru, Amerikanci uspeli da kupe najbolje primerke rase iz Britanije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s