Edwin Andrew Rogers- neke jako bitne stvari o kolijima i psima uopšte

Naišla sam na još jednu sjajnu knjižicu. “Obuka i nega kolija” od Edvina Endrua Rodžersa. Čitam 4. izdanje knjige, koja je prvi put izašla 1916. godine. E.A. Rodžers je bio farmer i vlasnik odgajivačnice Dundee Collies. O imenu E.A. Rodžersa je gotovo nemoguće išta naći na internetu. Tek iz predgovora knjige zaključujem da se ovaj čovek (i njegova porodica?) u vreme izlaska 4. izdanja knjige bavio uvozom i odgojem kolija u Americi već čitavih 50 godina.

Na samom početku knjige Rodžers govori o psu na način koji zaslužuje isključivo doslovni citat i prevod: “Dobro treniran/obučen koli je ne samo mnogo bolji i korisniji pratilac, već sam trening/obuka izvlači na površinu latentnu inteligenciju i unapređuje izgled. Ne samo da unapređuje kolija, nego i privrženost između njega i njegovog vlasnika. I na kraju, ali ne manje važno, trening/obuka unapređuje vlasnika, dovodeći ga u tešnju vezu sa prirodom”. Kako impresivno i univerzalno!

Onda nagoveštava o čemu će pisati u knjižici: kako obučiti psa bez zlostave, na najbrži i najhumaniji način, da bude koristan i da bude lep. Pa zatim ko iz vedra neba, surovo ali možda za ondašnje vreme ispravno: ne kljukati pse lekovima. Rodžers tvrdi da su (ondašnji) lekovi male ili nikakve farmakološke vrednosti. Možda i pomognu na početku, ali nakon tretmana ostavljaju posledice na želudac, bubrege, i to takve da je bolje da je pas i uginuo.

Pa još jedna divna rečenica: Rodžers se godinama, decenijama bavio uzgojem i obukom kolija. Ali se oseća nekompetentnim da piše o njima, jer toliko malo zna, a tako puno još mora da se nauči. Ovo moram da podvučem, da vidi svako, i onaj koji tvrdi da sve zna o psima/životinjama: “U životinjskom svetu, svakodnevno nailazimo na situacije koje ne razumemo. Što više vidimo, to mislimo da sve manje znamo”. Svaki komentar je suvišan, na ovakva zapažanja se stavlja tačka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s