Prvi koraci u obuci kolija po Rodžersu

Opisuje Rodžers kako uči kolije da okupljaju stado, kako da ih odvedu, kako da ih dovedu… Meni tu ništa nije jasno 🙂

Rodžersu su za obuku pasa ključne sledeće dve stvari: strpljenje i samokontrola. Sa psom se nikad ne radi druga lekcija, ako prva nije uspešno savladana. Pas se nikad ne udara i komande se nikad ne izdaju povišenim tonom, sem ako se ne radi o iskvarenom psu i psu žešćeg temperamenta. Ukoliko i imamo takvog psa, onda je tu preko potrebna pomoć iskusnog trenera.

Rodžers kaže da psi lako postaju plašljivi i stidljivi usled straha i lošeg vaspitanja. Plašljivost i stidljivost nisu nikad do životinje, nego do čoveka. Daje predlog kako da se to reši: iskoristiti prirodnu ljubomoru psa. Dok se plašljivi ili stidljivi koli nalazi u okolini, treba maziti druge životinje. Za oko mesec dana, stidljivost i strah bi morali da nestanu.

Ukoliko se sa kolijem postupa oštro, pas postaje nepredvidiv i gubi veru u sebe i trenera. Sa kolijem u treningu se postupa kao sa detetom, komande se izdaju prijateljskim glasom, jasnim i prostim rečima. Kad pas pogreši, izreći kritiku (u našem narodu obično korišćeno “ne”, ili još popularnije “fuj”), eventualno psa uštinuti za uvo, ovo je obično sasvim dovoljno. Pseće ponašanje ne bi smelo da se koriguje određeno vreme nakon što je napravio “prestup”. Ovo stoga što pas trenera može početi da posmatra kao tiranina, koji ga kažnjava nizbogčega. Čovek mora da nađe načina da natera psa da ga voli i poštuje. Samo tako čovek ima kolija pod kontrolom.

Pas se hvali tek kad je zadatak obavljen, ne tokom obavljanja zadatka. Kad se počinje raditi sa psom, uvek se radi bez prisustva drugih. Prisustvo drugih stvara konfuziju i pogodno tle za nevolju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s