Rodžersova opšta zapažanja o graviditetu u kuja

Kuja nosi štenad 63 dana. U to vreme treba da ima na raspolaganju veliko dvorište i dosta vode, kostiju i trave na raspolaganju. U tu njenu štenaru valja ubaciti kutiju dušine 32 inča, širine 22 inča i dubine 26 inča sa nešto strugotine ili slame. Par dana pred okot, oprati njenu prekrivku (ako je ima) dobrim dezinfekcionim sredstvom. Dezinfekcija uništava grinje i smanjuje probleme sa glistama.

Rodžers sumnja da se štenad rađa sa crevnim parazitima. Kaže da se ne mogu naći crevni paraziti u tek rođenom štenetu, ali ih zato ima u izobilju kod štenadi starosti nedelju dana. Po Rodžersu, ovo ukazuje da gliste dolaze sa majčine pokrivke.

Rodžers kaže da bi se naparene kuje trebalo hraniti relativno oskudno tokom prvog meseca graviditeta. Po njemu, ako se kuja pregoji, štenad može da se rodi sitnija i slabija. Kad uđe u drugi mesec, kuja treba da jede dva puta dnevno onoliko koliko može da pojede u tom jednom obroku. Porcjie treba da budu hranljive i raznovrsne, uz njih dodati i mleka, koliko stane u šolju čaja. Ovo je održava u zdravoj kondiciji. Rodžers ne preporučuje ništa više od ovog, jer ponekad više hrane uzrokuje slabljenje creva, što može dovesti do toga da štenad ugiba za par dana nakon rođenja, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere. Rodžers smatra da ništa ne može da zameni mleko, ali se mora davati štenadi sa predostrožnošću. Mleko krava iz Džersija je smrt za štenad ukoliko se ne razblaži sa vodom u odnosu 1:2 ili 1:3.

Sada opet jedan jako znaimljiv Rodžersov stav: kuja ne bi trebalo da ima više od 6 štenadi u jednom okotu, jer treba voditi računa o kvalitetu, ne kvantitetu (ne navodi šta da se radi ako kuja ošteni više od 6 štenadi, ali obzirom na vreme kad je živeo i uzgajao, odgovor se, bar meni, sam nameće). Svaki pravi ljubitelj će pre platiti dobro štene, nego da mu se plati da uzme slabo štene. Odgajivači, koji prodaju dobre primerke rase,  imaju stalnu reklamu. Da bi uspeo, odgajivač mora da voli svoj posao. Ukoliko se odgojem bavi samo zbog para, propašće.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s