Kako se rađaju i kupuju dobri koliji, po Rodžersu

Uvek je interesantno čitati te knjige starih kinologa, ako nizbogčega drugog, a ono zbog toga da se vidi kako je čovek nekad posmatrao pse.

Prilikom kupovine psa, kaže Rodžers, ako se želi inteligencija, štene se bira od (već tada poznatog pojma!) radnih roditelja. Ovo teško da ćemo dobiti od pasa, koji se samo posmatraju kao izložbeni psi. Zapravo, Rodžers misli da se kod izložbenih pasa ostale osobine deformišu (podsećam da se Rodžers bavio radnom, a ne eksterijernom kinologijom, pa ima drugačiji pogled na pse).

Meni su uvek najzanimljivija zapažanja, koja se tiču načina kako se stvara pas određenih karakteristika, pa makar ti načini bili odavno prevaziđeni. Tako Rodžers kaže da je sada (njegovo sada) opštepoznata činjenica da se pas stvara još i pre nego se rodi. Kaže da svako ko sumnja u ovo treba da dozvoli drugim životinjama da smetaju kuji mesec dana pred porođaj dok jede. Rodžers garantuje da će ta štenad napadati ubrzo nakon što otvore oči. Kad štenad napuni godinu dana, biće sigurna samo na povocu i sa brnjicom.

Uputstvo za odgoj dobre štenadi bi bilo otprilike sledeće: kuju bi trebalo pustiti da radi 2-3 puta nedeljno sa stadom, i to u okruženju u kome je ništa neće uznemiriti ili uplašiti. Ovo daje samopouzdanje, ekspresiju i inteligneciju štenadi, koji se toliko traže.

I onda za mene do sad najinteresantnija Rodžersova “taktika” u pogledu odgoja. Kaže da je često bio pitan kako postići da u leglu bude više mužjaka nego ženki. Njegovo je iskustvo da preovlađuje onaj pol u leglu, čiji je predstavnik prilikom parenja bio snažniji. Evo ilustracije: Roy Reynolds iz Ridžveja u Mičigenu je doveo na Rodžersovo imanje snažnu, utreniranu kuju, koja je radila na putevima i farmi. Kuja je bila savršenog zdravlja i kondicije. Uparena je sa mužjakom jednako dobrog zdravlja, ali ni iz daleka tako snažnih mišića kao kuja. Rodžers je odmah znao da će u tom leglu biti daleko više ženki nego mužjaka, na šta se Rejnolds samo nasmejao. Kuja je na svet donela 11 štenadi. Samo je jedno bilo muško. Rodžers tvrdi da za ovo ima više od jednog “dokaza”. Valjalo bi pitati današnje odgajivače da li zaista ima nečeg u ovome ili ne.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s