Kako Rodžers brine o kuji i leglu

Nakon što se okotila, kuja ne bi trebalo da jede 24 sata. Tokom tog vremena, leglo i kuja moraju biti pod nadzorom. Kotilica mora da bude suva, a to je Rodžers postizao posipanjem smese kreča i sredstva protiv buva u jednakim delovima. Ova smesa istovremeno kupi vlagu i dezinfikuje (Podsećam da su ovi saveti iz knjige “Odgoj i nega kolija” koja je pisana pre 100 godina. Danas se nega i odgoj legla obavlja u skladu sa potpuno drugačijim, savremenim protokolima).

Ukoliko štenad cvili i ako su nemirni, velika je verovatnoća da imaju kolike. To može biti uzrok neprimerene ishrane kuje. Ponekad je to i posledica kujinog trčanja po hladnoj vodi (?!). Kad štenad napuni 3 nedelje, dobro im je dati svakom po 5 kapi sredstva protiv crevnih parazita. Kad štenad napuni mesec dana, valja im davati dva puta dnevno mleko, kad se počne sa prihranjivanjem, tri puta dnevno mleko. Ako mleko ima puno mlečne masti, treba ga razblažiti u odnosu 1:2 ili 1:3. Hladno mleko se ne daje štenadi dok ne napune bar 3 meseca, a dotle se stalno obraća pažnja na prisustvo crevnih parazita. Crevni paraziti su Rodžersovoj odgajivačnici doneli veću nevolju nego sve ostale bolesti.

Od 6. nedelje života, Rodžers bi počeo štenad da prihranjuje i u to vreme štenci prolaze najkritičniji period u svom životu. Rodžers je u to vreme štenad držao 12 sati bez vode i hrane pre dehelmintizacije, kao i 2 sata nakon iste. Da bi bili sigurni da je postupak dehelmintizacije uspeo, ponavlja se za 3-4 dana. Simptomi crevnih parazita su mnogobrojni. Najčešći su: krmeljive oči, veliki apetit bez dobijanja na kilaži ili sa gubitkom kilaže, kolike, suvi kašalj, teško disanje, povraćanje pojedene porcije, proliv, suv i topao nosić.

Kad počne prihranjivanje, štenadi se mogu dati i komadi hleba ili krekera pomešani u mleku. Voditi računa da se ne pretera sa prihranom, jer preterano hranjenje štenadi može napraviti veću štetu nego oskudnija prihrana.

Kad bi napunili 6 meseci, Rodžers je štenad hranio kačamakom i mlekom dva puta dnevno i psećim biskvitima za promenu.

Kad psi napune godinu dana, Rodžers ih hrani kao i odrasle pse: ujutro šolja mleka, a uveče dobru porciju kačamaka i mleka ili biskvita.

Rodžers kaže da psa uvek treba držati “pomalo gladnog”, jer to pomaže u obuci. Prejedeni pas je trom i lenj.

Meni je malo čudno da u jelovniku Rodžersovih pasa mesa gotovo nije ni bilo, ali očito da se pas navikne na sve, pa tako i na kačamak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s