Rodžersova dresura štenadi

Rodžers predlaže da se psu da ime kad napuni tri meseca. Kad nauči svoje ime, tj. kad počne da se odaziva, staviti ga u manje dvorište ili sobu. Ostaviti ga da ogladni, pa mu pokazati komad mesa. Kad namiriši meso, psić će postati nestrpljiv. Onda pljesnuti dlanovima i reći:”Glas” ili sličnu komandu. Nestrpljenje i uzbuđenje će navesti štene da laje. Kad god zalaje, dati mu parče mesa. Nekoliko ovakvih ponavljanja i štene će lajati na komandu.

Štene se uči da legne na taj način što mu se glava pritiska na dole i kaže:”Lezi”. Kad pas legne, maziti ga i nagraditi, tako da razume da je uradio dobru stvar. Vežbu ponavljati dok pas dobro ne zapamti komandu.

U ovom dobu, štenad voli da skače prednjim šapicama na ljude, što može da nervira, pogotovo ako je neko lepo obučen. Da bi se odučilo od ovoga, štene treba prilikom skoka uhvatiti za prednje noge, a stopalom mu pričepiti zadnju šapu.

Rodžers daje predlog kako psa naučiti da šeni, odnosno hoda na zadnjim nogama )mada mi nikako nije jasno čemu ova vežba služi…). Psa staviti u jedan ugao, podići ga na zadnje noge pridržavajući mu prednje i tako ga držati par minuta. Nakon toga mu dati omiljeni zalogaj. Ovo ponavljati oko nedelju dana, nakon čega će pas početi i sam da šeni. Nakon toga uzeti omiljeni zalogaj, držati ga dovoljno visoko iznad psa i par koraka ispred njega, reći mu da dođe. Psić će uskoro početi da dolazi po tako podignut zalogaj na zadnjim nogama.

Interesantno kako je Rodžers učio psa čistoći u kući. Naime, pošto je psiće naučio da laju na komandu, Rodžers bi ih vodio u zatvorenu prostoriju. Kad bi uočio znake uznemirenosti kod psića, koji bi ukazivali da se štenetu ide napolje, lupio bi nogom o pod i dao komandu da laje. Na taj način je učio štenad da, kad im je nužda, idu do vrata i laju. Ukoliko ovo ne bi uspevalo, predlaže dobri stari štos, koji smo svi koristili: štenetu gurne nos u baricu/gomilicu, koju je napravilo. Rodžers kaže da bi svaki pas morao da bude čist u kući do navršenih 6 meseci.

Rodžers je svoje pse učio da nose korpe ili druge predmete, jer mu je ta vežba koristila u kasnijem radu. Tako obično počinje sa gumenom loptom. Baci je malo dalje od šteneta i traži mu da je donese. Kad dobro nauči komandu “donesi”, zameni lopticu štapom, a još kasnije i malom korpom. Vežbe donošenja i nošenja je najbolje raditi u 8. mesecu života psa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s