Rodžersova obuka kolija za ovčarenje

Kad pas napuni 8-9 meseci, Rodžers počinje da ga obučava za ovčarenje. Tad odvede psa u neki manji prostor. Na jedan kraj prostora stavi kartonsku kutiju, pa sa drugog kraja šalje psa da obilazi oko kutije, prvo na jednu, pa na drugu stranu, i tako vežba ovu vežbu sa psom svako jutro po nekoliko minuta, i to sve dok psić ne nauči obilaženje na jednu i na drugu stranu prema pokretu ruke.

Kad se pas nauči da obilazi kutiju na levo i na desno, pored kutije u tom malom prostoru treba dodati 2-3 patke, kako bi uz naučene komande počeo da optrčava oko patki. Kad razume šta se od njega očekuje, patke se menjaju ovcama.

Rodžers ne daje potpuna uputstva kako obučiti ovčarskog psa, ali daje dobre smernice šta ne treba raditi. Dobro je psa držati u oboru sa ovcama par noći, kako bi se navikli jedni na druge, naročito kako bi se ovce privikle na psa i posle u radu bile mirnije. Pre navršene godine dana psa nikad ne slati sa konjima ili velikom stokom. Ukoliko pre navršene godine psa ritne velika životinja, postoji velika verovatnoća da će pas ići stoki na glavu umesto na noge, što će ga pokvariti kao psa, koji kontroliše stado grickanjem za noge.

Nakon što pas napuni godinu dana i potpuno savlada sve vežbe, može ga se naučiti da razlikuje jednu od druge vrste stoke. Za to je potrebno izvesti ga sa stadom na livadu. Na livadi se pozove jedna vrsta stoke (ja nisam dete sa sela, pa nisam sigurna da li se svaka vrsta posebno doziva, ali polazim od te pretpostavke) tako da pas to čuje. Posle dovoljno poziva, pas će naučiti da razlikuje raznu stoku i na reč će razlikovati i razdvajati jednu od druge. Pas bi do tad trebalo da je naučio šta znače reči “levo” i “desno”, pa to treba koristiti uz komandu “idi, idi”.

Tek kad se pas nauči gornjim vežbama možemo ga učiti da tera stoku putem. To treba uvek raditi u ograđenom prostoru pre nego što se izađe na otvoreni put. Pored reči, koli mora da nauči i znakovni jezik. Znakovni jezik je gotovo urođen kod kolija, pa ga jako lako savladavaju. U vreme oluja i nevremena, to je praktično jedini način kako komunicirati sa psom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s