Kako obučiti kolija za čuvara po Rodžersu (ovo nikad i nikako ne pokušavati kod kuće!!!)

Mislim da je zagrada u naslovu apsolutno potrebna. Videćete nakon što pročitate Rodžersovo uputstvo kako od psa napraviti čuvara.

Rodžers kaže da je škotski ovčar jedan od najboljih čuvara. Međutim, ustanovi li se da je neka jedinka kukavica, postoji način da se od takvog psa napravi dobar čuvar i zao pas (u ovo poslednje apsolutno ne sumnjam). Psa treba držati vezanog i hraniti uglavnom mesom. U prostor gde je pas vezan, ubaciti prasiće starosti od 2-4 meseca, a psa hraniti kad su prasići gladni. U ovakvim okolnostima, prasići će skičati, a za kolija ne postoji iritantniji zvuk od tog. Na ovaj način pas može postati toliko agresivan, da ništa u njegovom opsegu ne može biti sigurno.

Ukoliko pas ne pokazuje čuvarski instinkt, treba ga vezati na jako kratko i hraniti kao u gornjem predlogu. Kad padne mrak, obući se u nekakav kaput ili mantil, koji je prethodno dobro opran, da pas ne može prepoznati miris vlasnika. Onda se treba šunjati oko psa, ali tako da se nikako ne prilazi preblizu, da pas ne bi nanjušio svog gospodara. Pas će reagovati. Ne postoji ništa tako opasno, kao uplašeni pas sateran u ćošak. Rodžers kaže da je obično samo jedna ovakva vežba dovoljna da pas počne da reaguje kao čuvar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s