Kako Rodžers odvikava psa od bežanja i gde je psu mesto kad ne radi

Evo jednog koliko toliko dobrog saveta, iz knjige “Odgoj i obuka kolija”, kako odučiti psa od lutanja i bežanja od kuće.

Psa treba odvesti dalje od kuće na nekakav proplanak i dok se tamo ne stigne, pokriti mu glavu, da ne vidi kud ide. Kad stignemo na mesto za vežbanje, malo mu natrljati nos sa nešto katrana (hm?!), lovora ili nane. Tako se psu praktično “parališe” čulo mirisa. Na takav način pas gotovo i da ne može naći put kući.

Rodžers piše kako je, par godina pre nego što će napisati ovu knjigu, uzeo u rad jednog trogodišnjeg psa, čiji su vlasnici živeli na nekih 3 kilometara od Rodžersovog imanja, a pas je često dolazio do Rodžersovih, dok je još bio kod svojih gazda. Kako im je pas doveden, tako je pobegao. Sutradan su mu namazali nos jednim od predloženih ulja i pas je opet pobegao. Vratio se posle jedno četiri sata premoren, a da nije našao put kući. Zadržan je još neke tri nedelje na obuci i nijednom nije uspeo da se vrati kući.

Kad pas ne radi, njegovo je mesto iza gazde. Kad god je pas van službe i slobodan, pokušavaće da trči ispred gazde. Uvek ga treba zvati nazad i pokazati mu da treba da ide iza vlasnika.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s