Lečenje upale pluća- stare metode

U knjizi “Obuka i nega kolija”, Rodžers navodi metode, po kojima su se nekad psi lečili od upale pluća. Danas veterinrska medicina poznaje druge lekove i metode, ali Rodžersove stare cake deluju kao “bapski lekovi”, koji ne mogu doneti lošeg psu.

Kolija obolelog od upale pluća Rodžers bi oblačio u platneni mantil, od grla pa do zadnjeg dela, taman toliko da mu ne smeta u kretanju zadnjih nogu. Mantil se psu oblači onog momenta kad vidimo da se bori za dah. Psa bi trebalo držati uvek na istoj temperaturi bez promaje. Rodžers čak tvrdi da nije obavezna topla prostorija, štaviše pre bira da pas boravi u hladnoj prostoriji bez promaje. Psu voda mora biti uvek dostupna, a za vreme bolesti ga treba hraniti supama u koje je dodato malo lute paprike. Psu se mogu davati i analgetici u malo toplog mleka. Ovo greje psa.

Pas treba da miruje u svom boksu sa prostirkom od slame, dovoljno prostranom da se može udobno namestiti u njemu. Kad vidimo da se polako oporavlja, treba mu skinuti mantil i istrljati ga ne samo po telu, već i po nogama, kako bi proradila cirkulacija. Čim se masaža završi, psu opet navući mantil. Masaža se radi jednom dnevno.

Kad pas oboli, treba da nosi mantil dobre tri nedelje. Mantil se skida sa velikim oprezom, jer se upala lako vraća. Nikad ne dozvoliti da psu noge budu mokre ili vlažne.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s