Štenećak u Rodžersovo vreme

U knjizi “Obuka i nega kolija” Rodžers predstavlja još nekoliko bolesti, koje su pogađale pse njegovog doba.

Pas, koji je oboleo od štenećaka, ima tikove, koji se javljaju naročito nakon što se pas pokvasi. Zato psa obolelog od štenećaka ne bi trebalo izlagati vremenskim nepogodama. Tikovi mu napadaju najčešće zadnje noge, a često vuče zadnji deo tela ili se kreće kao pijani čovek. Pre sto i više godina, štenećak se smatrao fatalnom bolešću, međutim, Rodžers tvrdi da to nije tako, jer je sam izlečio nekoliko pasa od štenećaka. On bi im davao soluciju arsena, i istom solucijom bi im masirao mesta, na kojima se javljaju tikovi. Ako se tikovi jave u zadnjim nogama, obrijao bi im zadnji deo tela, nakapao soluciju arsena i masirao i trljao, sve dok se na koži ne pojave plikovi. Rodžers kaže da je to bio jedini način, kako je mogao izlečiti pse (pre 100 godina, ne danas. Danas postoje savremeni načini tretiranja bolesti).

Štenećak je bolest, prilikom koje i obična promaja može biti fatalna. Čak bi i pukotine u zidu kroz koje prolazi vetar bile opasne. Simptomi su: kijanje, suvi kašalj, gubitak apetita, iscedak iz nosa i očiju, suv i topao nos, pojačana žeđ i povraćanje. Rodžers se o psu sa štenećakom brinuo na takav način, što bi ga na prvom mestu držao u prostoriji odignutoj sa tla, bez promaje i samo sa jednim malim otvorom za ventilaciju. Pas je uvek morao da ima sveže, hladne vode na raspolaganju. Pored toga, davao je uvek šolju hladnog slatkog mleka. Time je održavao vitalnost i temperaturu psa. Ukoliko bi se pojavio proliv, izbacio bi jedan obrok.  S druge strane, ukoliko bi pas dobio zatvor, dao bi mu koju kap ricinusovog ulja sa medom.

Kako pas počne da se oporavlja, Rodžers bi mu davao pomalo supe, na svaka dva sata. Ukoliko bi psu posle izlečenja opao apetit, Rodžers bi mu davao po jedno sirovo jaje, ujutro i uveče.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s